De bevalling

De bevalling
Bevalling

Hoe gaat de bevalling?

Als je wat verder bent in je zwangerschap, komt de bevalling ter sprake. Meestal is dat rond de 30 weken. We komen dan vaak bij jullie thuis  en nemen de tijd om stil te staan bij jouw vragen en wensen. 

Bij een bevalling in het ziekenhuis ga je naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer of het IJsselland ziekenhuis in Capelle a/d IJssel. Wij hebben goede ervaringen met deze ziekenhuizen. Ook doen we zeer regelmatig thuisbevallingen daarbij is het mogelijk een bevalbad te huren van onze praktijk. We houden zo goed mogelijk rekening met wat jij prettig en fijn vindt. Tegelijkertijd zijn we nuchter en communiceren we duidelijk, zeker als het tijdens de bevalling niet gaat zoals verwacht. Zo weet jij waar je aan toe bent en dat geeft rust.

Belinstructies

Belinstructie (voor 37 weken)

Bij weeën of als je vermoedt dat je vliezen zijn gebroken, bel je ons altijd!

Belinstructie (na 37 weken)

Als je denkt dat de bevalling is begonnen of als je met ons wil overleggen, bel je ons op 0610463028.

Weeën:

– Bij je eerste bevalling adviseren we je te bellen als je gedurende twee uur iedere drie minuten een wee hebt.
– Vaker dan één keer bevallen en heb je gedurende één uur elke vijf minuten een wee? Dan bel je ons.

Gaat het sneller? Maak je je zorgen? Dan mag je altijd bellen.

Gebroken vliezen:

Helder vruchtwater? Dan mag je overdag gerust bellen. Is het ’s nachts? Dan mag je – als het lukt – nog even proberen te slapen en bel je ons in de ochtend. Voor ons begint het als de weeën beginnen.

Is het vruchtwater bruin, geel of groen? Dan bel je ons direct.

Gebroken vliezen voor 37 weken? Dan bel je ons direct!

Bloedverlies:

Bij helderrood bloedverlies mag je ons altijd bellen.

Beval- of geboorteplan maken

Wij adviseren je om je voor te bereiden op de bevalling bijvoorbeeld door het volgen van een cursus en/of het maken van een bevalplan. Hierin kun je opschrijven wat jij belangrijk vindt tijdens je bevalling. Waar wil je bevallen? Wie is erbij? Hoe denk je over pijnstilling? Wij bespreken jouw plan vervolgens met je. Door zelf uitgebreid stil te staan bij de bevalling, krijg je een beeld van je eigen wensen en verwachtingen. Die informatie helpt ons, omdat we weten wat je keuzes zijn. Ook komt het van pas als je naar het ziekenhuis moet.

Strippen

Aan het eind van de zwangerschap, kunnen we je in overleg strippen. Dat houdt in dat we via een inwendig onderzoek voelen of de baarmoedermond al soepel is en of je al wat ontsluiting hebt. Als dat zo is, kunnen we de vliezen van de baarmoedermond losmasseren en zo de bevalling op gang proberen te brengen. Dit is de minst ingrijpende manier om de bevalling op gang te helpen.

De mogelijkheden van pijnbestrijding

Hoe je omgaat met de pijn van de bevalling, verschilt per zwangerschap. Je lichaam maakt tijdens de bevalling endorfines aan, die zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Als je angstig bent, belemmert dat de aanmaak van endorfines. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om met de pijn om te gaan. Als de weeën nog niet te pijnlijk zijn, kun je afleiding zoeken door te lezen, tv te kijken of te luisteren naar muziek. Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door yoga of massage. En bad en douche zijn ook altijd heerlijk.

Wij hebben altijd de geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) bij ons. Hiermee bestrijd je de pijn zonder medicijnen. Met dit apparaatje geef je jezelf kleine stroomstootjes. Die geven een prikkelend of tintelend gevoel en leiden je af van de weeënpijn.

Wil je pijnstilling via medicijnen? Dan ben je altijd aangewezen op het ziekenhuis. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en het is heel belangrijk om bij medicijngebruik de conditie van je kindje goed in de gaten te houden. Bespreek je wensen tijdens de controle, dan vertellen we er meer over.

Tijdens de bevalling

Als de bevalling echt is begonnen, blijven we erbij. We houden de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten en bewaken deze door te observeren en te onderzoeken. En natuurlijk kun je van ons ook op steun rekenen, we denken mee in prettige houdingen, motiveren en masseren als je dat prettig vindt.

Net na de bevalling

Als je bent bevallen, doen we het even rustig aan. We geven jullie de tijd om elkaar te leren kennen en van de eerste momenten samen te genieten. Indien nodig hechten we je, we kijken je kindje helemaal na, helpen bij de eerste voeding en regelen het papierwerk. Dan nemen we afscheid. In de regio Moerkapelle en Zevenhuizen en omstreken begeleiden wij veel thuisbevallingen. 

Als het anders loopt

Soms loopt een bevalling niet zoals je verwacht en is het nodig om je over te dragen aan een gynaecoloog. Wij begeleiden je en dragen je over aan de gynaecoloog van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer of het IJsselland ziekenhuis in Capelle a/d IJssel.

Scroll naar boven