Echo's op de praktijk

Zwanger-echofoto-verloskundigen-Zuidplas

Echo's

Betrokkenheid vanaf het prille begin tot ruim na de bevalling vinden wij belangrijk. Elke zwangere krijgt bij ons standaard een vroege echo rond acht weken en een termijnecho tussen tien tot twaalf weken aangeboden. De zwangere kan bij ons op de praktijk terecht bij onze eigen verloskundige echoscopiste op locatie in Moerkapelle

Hieronder meer over de verschillende soorten echo’s tijdens de zwangerschap:

Vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd (rond 8 weken)

Termijnecho (10-12 weken)

Dertien weken ech0/ ETSEO (12-14 weken)

Twintig weken echo/ TTSEO (18-21 weken)

Groeiecho/ biometrie

Liggingsecho

Echo placentalokalisatie

Soorten echo's

Vroege echo

Als je zwanger bent, krijg je rond de acht weken je eerste echo. Tijdens die echo wordt vastgesteld of er een kloppend hartje zichtbaar is, of de zwangerschap in je baarmoeder zit, of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap en hoe ver je zwanger bent. Je gaat hiervoor naar onze spreekuurlocatie in Moerkapelle bij verloskundige en echoscopiste Emma Dieleman of Jorine vd Vendel. Ons advies is met een volle blaas naar de echo te komen voor een zo duidelijk mogelijk beeld. Vroeg in de zwangerschap kan het zijn dat we je zwangerschap via je buik niet goed in beeld kunnen krijgen. Als het ons niet lukt via de buik de echo te maken kan een vaginale echo worden voorgesteld. Je mag het altijd aangeven als je dit liever niet hebt. 

Termijn echo

Tussen de tien weken en twaalf weken zwangerschap, kom je opnieuw langs op onze spreekuurlocatie in Moerkapelle bij de verloskundige voor een echo! De termijnecho bepaalt voor de rest van de zwangerschap je uitgerekende datum. Op dit moment is je kindje tussen de 33mm en 68mm lang gemeten van kruin tot stuit. Je kunt armpjes en beentjes zien en er zijn mogelijk bewegingen waarneembaar.

13-wekenecho en 20-wekenecho

Tijdens de 13 en 20 weken echo’s wordt de groei en lichamelijke ontwikkeling van je kindje zorgvuldig bekeken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanleg van de organen en er wordt gecheckt of de lip, rug, buik en het hoofd gesloten zijn. Klink hier om meer informatie te lezen op de website van de RIVM. Voor deze echo’s ga je naar InZwang in Gouda.

Groeiecho

Groeiecho’s worden naar aanleiding van verschillende indicaties gemaakt: te groot of juist een te klein kind in de voorgeschiedenis, hoog BMI en roken. Het kan ook zijn dat wij de groei op de hand voor of achter vinden lopen, ook dan plannen wij een extra echo in. Deze echo kan bij ons op de praktijk in Moerkapelle gedaan worden.

Liggingsecho

Kinderen mogen tot 34-36 weken anders liggen dan de gewenste hoofdligging voor de bevalling. Als we bij dit termijn een afwijkende ligging verwachten, wordt op de praktijk een liggingsecho gemaakt ter bevestiging. Bij deze echo wordt ook altijd de groei gemeten.

Placentalokalisatie 

Als de placenta rond 20 weken te dichtbij of voor de uitgang ligt, wordt voor de zekerheid rond 32 weken een extra echo gemaakt bij InZwang in Gouda om de locatie van de placenta te beoordelen. Bij het merendeel van deze echo’s blijkt de placenta weggetrokken van de uitgang. Slechts 2% blijft te dichtbij de uitgang liggen.

Scroll naar boven