Geboorteverlof

Lees hier hoe het ouderschapsverlof werkt sinds augustus 2022.

Waar moet je op letten?

Vaderschapsverlof zorgt ervoor dat jij tijd kunt doorbrengen met jullie kindje na de geboorte en wordt geregeld met behulp van de wet Betaald Ouderschapsverlof. Er zijn verschillende soorten ouderschapsverlof en er zitten ook wat haken en ogen aan. In dit artikel leggen we graag aan je uit hoe het zit. 

Het geboorteverlof in 2023 bestaat uit één werkweek en deze wordt volledig doorbetaald. Daarnaast is er sinds een paar jaar ook een aanvullend geboorteverlof. Bij het aanvullend geboorteverlof kun je tot vijf weken verlof opnemen. 

Het aanvullend geboorteverlof wordt voor 70% doorbetaald. Je partner mag het geboorteverlof zelf opnemen, maar dit moet wel binnen 4 weken na de geboorte van jullie kind.

Wie betaalt het (aanvullend) geboorteverlof?

Geboorteverlof is betaald verlof. U betaalt dus het volledige loon van uw medewerker door. Dit geldt alleen voor het standaard geboorteverlof van maximaal een week. Voor aanvullend geboorteverlof ligt dit anders. Daar krijgt een medewerker 70% van het loon doorbetaald. Dit hoeft u niet zelf te betalen: werkgevers kunnen hiervoor een uitkering bij UWV aanvragen.

Zo vraag je ouderschapsverlof aan:

Het ouderschapsverlof aanvragen is heel gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het schriftelijk aan te geven bij je werkgever. Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren, tenzij jouw verlof het bedrijf in gevaar brengt. Als ouder bepaal je zelf wanneer en hoe je het ouderschapsverlof opneemt. 

Je kunt er dus voor kiezen om direct na de geboorte van de baby achtereenvolgens het ouderschapsverlof op te nemen, maar het is ook mogelijk om het verlof te spreiden. In dit geval ga je in plaats van 5 dagen bijvoorbeeld 3 dagen werken. Je werkgever mag je werkuren op je contract niet aanpassen, tenzij jij dit verzoekt. Je werkgever mag het verzoek vervolgens wel weigeren. Op de website van de rijksoverheid kun je nog veel meer extra informatie vinden.

Heb je vragen over het geboorteverlof of over een ander onderwerp? 

We staan klaar om je te voorzien van gepast advies! Klik hieronder om je vraag te stellen of om contact met ons op te nemen.

Meer lezen?

Het voedingsverhaal van Emma en Jent

Het voedingsverhaal van Jorine en Vera

Een snelle thuisbevalling

Scroll naar boven