Gefeliciteerd! Ik word vader
Je partner is zwanger en daarmee word jij voor het eerst, of opnieuw, vader. Een spannende periode waarin er veel gaat veranderen. Een vrouw voelt al vroeg in de zwangerschap veranderingen in haar lichaam, waardoor het snel tastbaar wordt. Voor jou ligt dat anders, je voelt geen fysieke veranderingen en daardoor kan het lange tijd onwerkelijk voelen. Voor veel vaders voelt het alsof ze aan de zijlijn staan en weinig kunnen doen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar niets is minder waar! We nemen je mee in de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.
Zwangerschap
Je relatie verandert wanneer jullie een baby verwachten. Je partner verandert op zowel lichamelijk als emotioneel vlak. Je merkt dit vaak als eerst doordat je vrouw emotioneler is dan normaal en ineens boos of verdrietig kan worden. Een zwangere vrouw heeft vaak behoefte aan waardering en erkenning. Heb geduld met je partner en blijf open en eerlijk naar elkaar communiceren. Ook lichamelijk verandert er veel tijdens de zwangerschap. Dit kan invloed hebben op jullie (seksuele) relatie. Vaak vermindert het libido van een vrouw tijdens het eerste en laatste trimester, in het tweede trimester kan het libido juist hoger zijn dan normaal, maar ook dit is verschillend per vrouw en afhankelijk van hoe de zwangerschap verloopt. Seks in de zwangerschap mag, tenzij de verloskundige of een arts anders aangeeft. Je kunt een baby geen pijn doen of beschadigen door het hebben van seks.
Praktische zaken waar je in de zwangerschap mee aan de slag kunt als vader:
Het regelen van erkenning wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben
Het regelen van kinderopvang (bij voorkeur vroeg in de zwangerschap rond 4-6 weken)
Het regelen van kraamzorg (bij voorkeur voor 12 weken zwangerschap)
Nadenken over en regelen van verlof na de bevalling
Wanneer jullie een kat hebben: de gehele zwangerschap de kattenbak schoonmaken
Babykamer verbouwen en inrichten
Geboortekaartjes uitzoeken
Samen met je partner een zwangerschaps/bevalcursus uitzoeken en volgen
Naar eigen inzicht: zwaardere huishoudelijke taken overnemen
Bevalling
Na ongeveer 40 weken zwangerschap is het eindelijk zover: jullie gaan jullie kind ontmoeten! Een spannende en nieuwe gebeurtenis, zowel voor de vrouw, als voor jou als partner. Veel mannen omschrijven hun gevoel tijdens de bevalling als machteloos, ‘Ik wilde dat ik de pijn van haar over kon nemen,’ horen we vaak. Je hebt het gevoel dat je niets kunt, maar niets is minder waar. Je bent vaak de belangrijkste support voor je partner! Het belangrijkste is dat je er bent. En je kunt je nuttig maken door kleine dingen te doen:
Mee te ademen tijdens een wee
Je vrouw vertellen hoe trots je op haar bent en hoe goed ze het doet
Rugmassages geven tijdens de bevalling
Voor koude washandjes en een glas drinken zorgen
Welke rol jij precies aanneemt tijdens de bevalling is aan jou. Sommige mannen ontpoppen zich als ware coaches tijdens een bevalling of willen zelf hun kindje aanpakken. Maar het is ook oké als je er gewoon bent en het coachen etcetera aan ons overlaat. Wat we belangrijk vinden is dat je je voorbereid samen met je partner. Dat kun je doen door samen een cursus te volgen. Op die manier begrijp je beter hoe een bevalling in elkaar steekt en kun je zelf de verschillende fasen van de bevalling herkennen en je ondersteuning daar aan aanpassen.
Geef zelf ook vooral aan wat je nodig hebt. Wil je even wat eten of drinken, wil je een beetje frisse lucht of een stoel, geef het aan! We bespreken de bevalling met jullie in de zwangerschap. Dan is er ook ruimte voor jouw wensen en verwachtingen!
Praktische tips voor en tijdens de bevalling:
Zet het bed rond 37 weken op klossen: deze zijn te leen bij de thuiszorgwinkel, maar het mogen ook houten blokken of bierkratten zijn.
Download een weeënapp om de weeën te timen, zo weet je wanneer je ons moet bellen
Bewaar ons belbriefje goed, zo weet je wanneer je ons moet bellen. Zet ons nummer in je telefoon
Zet het nummer van de kraamzorg in je telefoon bij een thuisbevalling
Ondersteun je partner in de weeën. Dat kan door bovenstaande tips
Je kunt ons bij een thuisbevalling helpen met spullen klaarzetten. Dit gaat vaak om emmers, een strijkplank, handdoeken etc. Je hoort op dat moment wat we precies nodig hebben
Leg een fotocamera klaar (of je telefoon)
Indien jullie een badbevalling thuis wensen: kijk vooraf de handleiding van het bad door, kijk of de koppelstukken aansluiten op de kraan en bedenk vooraf waar jullie het bad neer willen zetten
Blijf rustig en stel vragen die je hebt aan ons
Wees op de hoogte van de wensen en verwachtingen van je vrouw en communiceer deze naar de zorgverleners op het moment dat ze dit zelf niet meer kan
Kraamtijd
De bevalling is achter de rug en jullie beleven de eerste week met jullie baby. Weer een hele nieuwe periode die aanbreekt. Jullie leren in korte tijd alles over het verzorgen van een baby. Het is onwennig, zo’n minimensje. Je leert al snel handige tips en tricks over hoe je het best een luier aan doet en kleding aantrekt. Het is spannend in het begin, ga het vooral doen!
Je vrouw herstelt van de bevalling en jullie zijn beiden moe van de bevalling en de onderbroken nachten. Probeer beiden goed je rust te pakken. Blijf ook hierin goed naar elkaar communiceren wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Voor de binding met je baby is het goed om veel te knuffelen. Baby’s vinden het fijn om huid op huid contact te hebben, dat kan bij de moeder, maar ook bij jou! Leg de baby met alleen een luier aan tegen je blote borst, dek de baby toe met een deken en kijk zo samen jullie eerste sportwedstrijd!
Praktische tips voor de kraamweek:
Regel de aangifte in de gemeente van geboorte. Maak een afspraak binnen drie werkdagen na de bevalling (de geboortedag telt niet mee). Regel hier je aangifte in gemeente Zuidplas, Gouda of Zoetermeer.
Bewaak de agenda, communiceer duidelijk wie wanneer welkom is en zorg ervoor dat bezoek maximaal een uur blijft
Bespreek met je partner de bevalling, zo ontstaat er een compleet beeld voor jullie beiden. Stel vragen die je nog hebt aan ons
Zorg tijdens de nachtvoedingen voor eten en drinken voor je partner, maak wanneer jullie flesvoeding geven de fles klaar en verschoon de luier van de baby
Het lichamelijke herstel van je vrouw na de bevalling duurt ongeveer 6 weken. Het bloedverlies na de bevalling kan ook tot 6 weken duren. We raden aan om geen seks te hebben zolang er bloedverlies is. Wanneer jullie hier weer aan toe zijn is heel verschillend per koppel en afhankelijk van hoe de zwangerschap, de bevalling en het kraambed verlopen zijn. Door de hormonale veranderingen in het lichaam van je vrouw en eventuele borstvoeding kan de vagina na de bevalling droger en gevoeliger zijn. Vrouwen moeten vaak ook wennen aan de veranderingen van hun lichaam na de bevalling en kunnen zich daardoor minder comfortabel voelen. Bespreek jullie gevoelens en verwachtingen hierin. Ook met vragen over dit onderwerp kunnen jullie bij ons terecht!
Leestips! Boeken voor en door vaders!
Verder zijn er ook cursussen speciaal voor mannen! Deze vind je op www.welcometomankind.nl of op www.vadercursus.nl. Ook de website www.dadventures.nl bevat veel informatie voor (aanstaande) vaders.