Miskraam

een Miskraam

Het verlies van een prille zwangerschap

Niet alle zwangerschappen leiden tot een voldragen baby. Soms mondt een zwangerschap uit in een miskraam. Een miskraam is de medische term voor een zwangerschap die eindigt voor de 20 weken. Dit is een verdrietige gebeurtenis, voor de buitenwereld vaak onzichtbaar, maar voor jullie als ouders erg ingrijpend. Wij zijn er voor jullie, ook als het mis gaat.

Hoe groot is de kans op een miskraam/ hoe vaak komt een miskraam voor?

Naar schatting mondt 10-15% van de zwangerschappen uit in een miskraam. Dit aantal is hoger dan vroeger omdat vrouwen steeds eerder weten dat ze zwanger zijn. Omdat vrouwen gemiddeld meer dan 1 keer zwanger zijn, maakt 1 op de 4 vrouwen een miskraam mee. De meeste miskramen vinden plaats voor de 12 weken zwangerschap.

Impact van een miskraam

Een miskraam heeft vaak een impact op verschillende vlakken. Fysiek ervaar je ongemak door het bloedverlies en buikpijn. Maar ook de zwangerschapssymptomen zoals gevoelige borsten en misselijkheid kunnen nog even aanwezig zijn en kunnen confronterend zijn. Het lichamelijk herstel duurt gemiddeld 1 tot 4 weken. Maar een miskraam kan ook van invloed zijn op je relatie, je gezin, je werk, het vertrouwen in je lichaam etc. Je kunt bij een miskraam gevoelens van rouw, verdriet, schuldgevoel, boosheid, ongeloof, jaloezie of opluchting voelen.

Oorzaken van een miskraam

De meeste miskramen ontstaan door een probleem in de aanleg van het embryo, dit kan bijvoorbeeld een chromosomale afwijking zijn. Ook kan het misgaan bij de innesteling. Een directe oorzaak van een miskraam kunnen we helaas niet vaststellen. Wanneer je meerdere miskramen na elkaar krijgt, kunnen we je doorsturen naar de gynaecoloog voor nader onderzoek.

Een miskraam kan niet ontstaan door sporten, seks of zware lichamelijke inspanning.

Kun je een miskraam voorkomen?

Er zijn bepaalde factoren die een miskraam kunnen veroorzaken, je hebt een hogere kans op een miskraam wanneer je tijdens de zwangerschap rookt, of alcohol of drugs gebruikt. Ook raden we aan geen medicatie te nemen zonder dit met ons te overleggen. We raden aan om in de zwangerschap gezond te leven, gezond en gevarieerd te eten. Toch kun je een miskraam niet voorkomen, ook niet als je je aan bovenstaande aanbevelingen houdt.

We raden aan om in de zwangerschap iedere dag 0,4mg foliumzuur te slikken. Er zijn veel vrouwen die hier mee starten wanneer ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Voel je hier niet schuldig over, het slikken van foliumzuur verkleint niet de kans op een miskraam, maar op een baby met een open rug.

Verloop van een miskraam

Soms wordt een miskraam ontdekt wanneer bij de vroege echo of de termijnecho het hart van de baby niet meer klopt. Het komt echter vaker voor dat vrouwen plotseling helderrood bloedverlies hebben zoals bij een menstruatie. Wanneer op een echo de miskraam wordt ontdekt, heb je de keus om het verloop af te wachten of verwezen te worden naar de gynaecoloog. Veel vrouwen wachten 1-2 weken een spontaan beloop af.

Wanneer je lichaam de miskraam spontaan op gang brengt, krijg je eerst bloedverlies en buikpijn. Deze pijn kan continue aanwezig zijn of in golven komen. Hierdoor wordt je baarmoedermond een stukje open geduwd. Is deze ver genoeg open, dan duwt je baarmoeder het embryo naar buiten. Dit kan in een keer, of in delen. Op het moment dat het embryo afgestoten wordt, is het bloedverlies tijdelijk ruimer. Na de miskraam neemt de buikpijn en het bloedverlies direct af. Vervolgens hebben de meeste vrouwen nog een aantal dagen tot een ruime week bloedverlies zoals bij een menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies en buikpijn verschilt per persoon. Voor de pijn mag je pijnstilling nemen, zoals paracetamol of ibuprofen.

Twijfel je of het verloop van de miskraam normaal is, vraag het ons via het spoednummer! Je belt ons sowieso:

Wanneer je acuut heftige buikpijn krijgt.

Wanneer je heftig bloedverlies hebt, je zweterig en duizelig voelt en het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen

Wanneer je in een uur 2 met bloed doordrenkte maandverbanden hebt

Wanneer je veel stolsels verliest

Wanneer je koorts hebt, hoger dan 38 graden

Bij 7 op de 10 vrouwen komt een miskraam spontaan op gang binnen 2 weken na de start van het bloedverlies. Bij 3 op de 10 vrouwen duurt dit langer.

Wanneer je doorverwezen wordt naar de gynaecoloog heb je de keuze uit verschillende behandelingsopties. Allereerst maakt de gynaecoloog opnieuw een echo om de miskraam vast te stellen. Daarna bespreekt de gynaecoloog de voor- en nadelen van onderstaande opties met jullie, waarna er een plan wordt opgesteld. Je kunt kiezen voor medicatie of een curretage.

Medicatie

Een miskraam kan opgewekt worden met het medicijn misoprostol. Dit medicijn zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en het embryo afstoot. Misoprostol komt in tablet vorm, deze moet je in de meeste gevallen vaginaal bij jezelf inbrengen. Je krijgt de medicatie van de gynaecoloog en gebruikt dit thuis. Je kunt zelf beslissen op welk moment je dit doet. Bij de meeste vrouwen werkt het medicijn binnen een dag, je krijgt dan buikkrampen en bloedverlies. Bij 58% van de vrouwen is eenmalig medicatie inbrengen voldoende om de miskraam op gang te brengen. 85% van de vrouwen heeft twee giften medicatie nodig. De meeste vrouwen ervaren meer pijn wanneer ze de miskraam opwekken met medicatie dan wanneer een miskraam uit zichzelf op gang komt.

Curretage

Een curretage is een operatie waarbij je baarmoeder leeggezogen wordt met een slangetje. De operatie wordt meestal onder narcose gedaan. Bij de operatie brengt de gynaecoloog het slangetje in via je vagina en je baarmoedermond, je houdt hier geen wond aan over. Het embryo en het baarmoederslijmvlies worden weggezogen, de operatie duurt ongeveer een kwartier. De risico’s bij de operatie zijn hoger dan bij de medicatie. Daarom wordt in de meeste gevallen eerst medicatie ingezet.

Klik hier voor meer informatie over de voor en nadelen van bovenstaande methoden. 

Praktische tips

Wanneer je 7 weken zwanger bent, kan een embryo duidelijk herkenbaar zijn bij een miskraam. Wanneer je de baby graag wilt begraven of goed wilt kunnen bekijken, raden we aan om door een zeef of vergiet te plassen. Zo vang je de baby op wanneer je deze verliest en voorkom je dat je de baby wegspoelt.

De watermethode; Wanneer je de baby hebt opgevangen kun je deze in een bakje met koud water doen. In het water neemt je kindje de natuurlijke houding aan die het ook had in de baarmoeder. Daarnaast blijft het kindje mooi van kleur in het water. Op deze manier kun je er goed naar kijken en foto’s maken wanneer je dit wilt. Ververs het water dagelijks en bewaar het in de koelkast.

Je mag je baby overal begraven en hoeft hiervoor geen toestemming te vragen wanneer deze voor de 20 weken zwangerschap geboren wordt. Zo kun je je kind begraven in de tuin of in een verplaatsbare pot zodat je deze mee kan nemen bij een eventuele verhuizing. Maar ook kun je je kindje begraven in het graf van een dierbare of in een natuurgebied.

Afscheid nemen van jullie baby mag op iedere manier die bij jullie past. Het kan fijn zijn om hierbij een eigen ritueel te maken. Dit kan ook fijn zijn wanneer je te pril zwanger was om de baby op te vangen, of wanneer je een curretage of een buitenbaarmoedelijke zwangerschap hebt gehad, waardoor je geen kans kreeg om fysiek afscheid te nemen van je kindje.

Een miskraam vindt vaak plaats voordat de zwangerschap bekend is gemaakt aan de omgeving. Hierdoor kan het lastig zijn om het te delen met de omgeving. Volg hier in je eigen gevoel, besef wel dat gemiddeld 25% van de vrouwen een miskraam mee maakt. Grote kans dat er in jouw nabije omgeving meerdere vrouwen/koppels zijn die hier mee te maken hebben gehad!

Overweeg om je ziek te melden op het werk.

Kinderwens en zwangerschap na een miskraam

Na een miskraam mag je in principe direct weer zwanger worden, tenzij je een dringend advies hebt gehad van ons of de gynaecoloog om daar nog even mee te wachten. We raden aan om te wachten met seks tot het bloedverlies helemaal is gestopt. Gemiddeld komt de menstruatie weer binnen 4-6 weken na de miskraam op gang. Een volgende zwangerschap is minder onbezorgd na het doormaken van een miskraam. Vooral de eerste weken zijn meestal spannend. Wij maken de eerste echo tussen de 7 en 8 weken zwangerschap. Ook na de 12 weken kan een zwangerschap nog spannend zijn na een miskraam, we kunnen vanaf 13 weken regelmatig het hartje luisteren als je dat fijn vindt.

Scroll naar boven