Veelgestelde vragen

Overzicht van de vragen

Vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden, raden we aan om foliumzuur te gebruiken. 0,4-0,5mg per dag. Je kunt dit zonder recept halen bij de drogist. Daarnaast zien we dat veel mensen een vitamine D tekort hebben in Nederland. Daarom raden we aan om ook 10mcg vitamine D te slikken. Beide vitaminen geven geen grotere kans op een zwangerschap, maar helpen jou en de baby gezonder je zwangerschap door. Voor verder vitaminegebruik raden we aan om kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Eet je gezond en gevarieerd, dan is een multivitamine niet per se nodig. Twijfel je of je aan je dagelijkse behoeften komt, dan kun je een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen halen bij de drogist.

Vul het aanmeldformulier in op onze website. Dit kan direct als je een positieve test hebt. Als je al bij ons bekend bent, kun je ons ook rechtstreeks bellen. Wat vooral belangrijk is aan het begin van de zwangerschap is dat je dagelijks 0,4 tot 0,5mg foliumzuur gaat gebruiken. Ook is het belangrijk om in de zwangerschap te stoppen met roken en alcohol- en drugsgebruik. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je alvast nadenkt over het regelen van kinderopvang.

Wanneer je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, rekenen we de zwangerschap vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie. We tellen dan twee weken op bij de daadwerkelijke bevruchting van de eicel. Wanneer je cyclus langer of korter is dan 28 dagen of erg onregelmatig is, stellen we je aanvullende vragen om een goede inschatting te kunnen maken. Het kan ook handig zijn om een zwangerschapstest met wekenindicatie te doen. Deze geeft aan of je één tot twee, twee tot drie of meer dan drie weken zwanger bent. Deze test telt vanaf de bevruchting, wij tellen hier dus twee weken bij op. De uiteindelijke uitgerekende datum wordt bepaald bij de elf weken echo.

Wanneer je zwanger bent of wilt worden en binnen ons werkgebied woont, ben je van harte welkom in onze praktijk. Ons werkgebied bestaat uit de dorpen Zevenhuizen en Moerkapelle. Daarnaast komen we ook in Nieuwerkerk aan den IJssel, Nesselande, Waddinxveen, Benthuizen en Hazerswoude dorp. Woon je buiten dit gebied, maar wil je graag bij ons onder zorg? Bel vooral even wat de mogelijkheden zijn.

Ons werkgebied bestaat uit de dorpen Zevenhuizen en Moerkapelle. Daarnaast komen we ook in Nieuwerkerk aan den IJssel, Nesselande, Waddinxveen, Benthuizen en Hazerswoude Dorp. Woon je buiten dit gebied, maar wil je graag bij ons onder zorg? Bel vooral even wat de mogelijkheden zijn.

Je kunt je direct nadat je positief test aanmelden. Dit doe je door het aanmeldformulier in te vullen op de website. Wij bellen je voor de eerste afspraak.

Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot week 10 van de zwangerschap foliumzuur te gebruiken. Het advies is om 0,4 tot 0,5mg per dag te gebruiken.

Het gebruik van foliumzuur in de eerste 10 weken van de zwangerschap verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Dit gaat om afwijkingen zoals een open rug (spina bifida) en een hazenlip (schisis). Het is lastig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur uit voeding te halen. Daarom adviseren wij een supplement te gebruiken.

Ons advies is om te beginnen met het gebruiken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Je gebruikt dit tot week 10 van de zwangerschap.

Als je zwanger bent, krijg je rond de acht weken je eerste echo. Tijdens die echo wordt vastgesteld of er een kloppend hartje zichtbaar is, of de zwangerschap in je baarmoeder zit, of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap en hoe ver je zwanger bent. Te vroeg in de zwangerschap een echo maken kan onnodig onzekerheid met zich meebrengen. Je gaat hiervoor naar onze spreekuurlocatie in Moerkapelle bij verloskundige en echoscopiste Emma Dieleman en Jorine van de Vendel. Ons advies is met een volle blaas naar de echo te komen voor een zo duidelijk mogelijk beeld. Vroeg in de zwangerschap kan het zijn dat we je zwangerschap via je buik niet goed in beeld kunnen krijgen. Als het ons niet lukt via de buik de echo te maken kan een vaginale echo worden voorgesteld. Je mag het altijd aangeven als je dit liever niet hebt. 

De eerste echo, bij acht weken, wordt soms vaginaal gemaakt wanneer we het via je buik niet goed kunnen zien. Dit is afhankelijk van onder andere je BMI, de stand van je baarmoeder en mogelijk onrustige darmen. Soms moeten we bij een volgende echo ook vaginaal echoën om bepaalde dingen beter te kunnen beoordelen. Je mag een vaginale echo altijd weigeren, vaak vragen we je dan op een later moment terug te komen in de hoop op beter beeld.

10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Wanneer we bij de acht weken een kloppend hartje en passende groei bij het termijn hebben gezien, daalt deze kans naar 1-3%.

Je moet kraamzorg regelen voor je twaalfde zwangerschapsweek. De kraamzorgcentra hebben het erg druk en zitten snel vol. Meld je dus op tijd aan! Wil je graag bij een kleiner bureau of een zzp’er? Meld je dan zo snel mogelijk na je positieve zwangerschapstest aan!

 

De Waarden en Naviva zijn grote kraamzorg organisaties waar wij veel mee samenwerken. RST en SHG zijn bureau’s met een reformatorische achtergrond. Zzp’ers kunnen ook erg fijn zijn omdat je precies weet wie er komt. Voorbeelden hiervan zijn Geliefd kraamzorg, kraamtopper, kraamzorg Bettina, kraamzorg José of een Poolse kraamverzorgster Ewelina

Tussen de tien weken en twaalf weken zwangerschap, kom je opnieuw langs op onze spreekuurlocatie in Moerkapelle voor een echo! De termijnecho bepaalt voor de rest van de zwangerschap je uitgerekende datum. Op dit moment is je kindje tussen de 33mm en 68mm lang gemeten van kruin tot stuit. Je kunt armpjes en beentjes zien en er zijn mogelijk bewegingen waarneembaar.

De standaard echo’s die we aanbieden op de praktijk in Moerkapelle zijn de echo’s bij acht en elf weken. Daarna heb je de keus om de 13-weken echo en de 20- weken echo in Gouda te laten maken bij Inzwang. Groeiecho’s en liggingsecho’s doen wij alleen wanneer hier een duidelijke reden voor is. We bespreken dit met je aan het begin van de zwangerschap en je mag hier altijd je eigen voorkeur in aangeven. We maken ook extra echo’s wanneer er reden toe is. Een voorbeeld hiervan is wanneer je onverklaarbaar bloedverlies hebt.

Soms is er een indicatie voor een extra echo in het eerste trimester. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij heftige buikpijnklachten of bij bloedverlies. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.

Nee, wij maken geen pretecho’s, alleen medische echo’s.

Je belt ons in de volgende situaties:

  • Bij vragen of ongerustheid
  • Bij acute of aanhoudende buikpijn
  • Bij helderrood bloedverlies
  • Bij vochtverlies of weeën voor de 37 weken
  • Wanneer je na 27 weken zwangerschap de baby veel minder of niet meer voelt bewegen
  • Bij aanhoudende hoofdpijn, misselijkheid, pijn in de bovenbuik en vocht vasthouden.
  • Na 37 weken wanneer de bevalling is begonnen: hiervoor krijg je in de zwangerschap duidelijke belinstructie mee naar huis

Je mag je direct na je positieve test aanmelden bij ons. Wat je in de zwangerschap moet regelen aan echo’s en bloed prikken et cetera, hoor je via ons. 

Voor 12 weken zwangerschap mag je je aanmelden bij de kraamzorg. Zij komen vaak in de tweede helft van de zwangerschap thuis langs om kennis te maken. Wij werken samen met verschillende kraamzorgcentra.

Via de zorgverzekeraar moet je een kraampakket aanvragen. Dit bevat praktische spullen voor bij een thuisbevalling of voor de kraamweek. Je kunt het pakket al vroeg in de zwangerschap aanvragen, we raden je aan om het pakket uiterlijk 6 weken voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Afhankelijk van je zorgverzekeraar betaal je nog een aanvullend bedrag voor het kraampakket. 

Denk vroeg in de zwangerschap na over kinderopvang, de kinderopvang zit erg vol. Het beste kun je je zo snel mogelijk na je positieve test aanmelden om na je verlof nog een plekje te kunnen bemachtigen. 

Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kan het nodig zijn om erkenning te regelen voor je ongeboren baby. Dit kun je in de zwangerschap al regelen, zodat je net na de bevalling niet samen naar het gemeentehuis hoeft om dit te regelen. Meer informatie hierover vind je op de website van de rijksoverheid.

Zwangerschapsmisselijkheid ontstaat onder invloed van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon is voornamelijk de eerste 12 weken van de zwangerschap aanwezig, daarom hebben de meeste vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid hier vooral in de eerste 12 weken last van. 

Wat helpt tegen zwangerschapsmisselijkheid is vooral het eten van kleine beetjes door de dag heen. Je hebt snel last van een lege maag. Eet bijvoorbeeld in plaats van 3 grote maaltijden, 6 kleinere maaltijden. Zorg ook dat je altijd wat te eten bij je hebt als je onderweg bent. Ook kan het helpen om een kleine maaltijd te eten voor je opstaat. Zet in de avond alvast iets klaar op je nachtkastje. 

Gember kan ook helpen tegen de misselijkheid. Dit kun je nuttigen in de vorm van verse gemberthee of in de vorm van gembercapsules. 

Probeer voldoende vocht binnen te krijgen. Dit kan door de hele dag door kleine beetjes te drinken, maar ook door komkommers, tomaatjes of waterijsjes te eten. 

Probeer uit wat voor jou helpt. Zijn dat droge crackers, of juist frisse dingen zoals fruit? Eet vooral wat voor jou goed werkt. 

Helpen de voedingsadviezen niet en wordt de misselijkheid je te veel? Neem contact met ons op! Als je het met voedingsaanpassingen niet redt, is er medicatie beschikbaar via de huisarts. Weet vooral dat je ons altijd mag bellen om advies te vragen over dit onderwerp.

Let op! Hyperemesis Gravidarum is geen normale zwangerschapsmisselijkheid. Dit is een extreme vorm van misselijkheid, waarbij uitdroging kan optreden met alle gevolgen van dien voor moeder en kind. Trek bij ons aan de bel als je denkt dat je hier last van hebt. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van stichting ZEHG

 

Vaak zie je in de zwangerschap dat je meer afscheiding verliest. Het is normaal als het crème/ licht gelig, wit of doorzichtig is. Bij een vaginale schimmelinfectie wordt je afscheiding vaak groen van kleur. 

Trek je aan de bel als je afscheiding anders van kleur is, sterk ruikt of als je het niet vertrouwt. Je mag ons of de huisarts hier voor bellen.

Veel vrouwen krijgen in het derde trimester last van maagzuur. Bij de meeste vrouwen helpt het om niet te vet, te zuur of te pittig te eten. Zuivelproducten helpen tegen maagzuur door een beschermlaagje in je slokdarm te leggen. Een slok melk of een paar happen vla helpen vaak goed. Ook adviseren om twee tot drie uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten. Er zijn veel tips qua voeding, vroedvrouw Margot bundelde er een aantal in een post. Deze vind je hier. Je mag ons altijd even bellen voor aanvullende tips. 

Helpt bovenstaande niet voldoende? Onderstaande medicatie kun je bij de drogist of apotheek halen.

Rennies, Gaviscon, Antagel, Omeprazol

Wij bespreken de bevalling met jou en je partner in de zwangerschap. Hierbij noteren we jullie wensen en verwachtingen in het dossier. Omdat je nooit zeker weet of wij je bevalling zullen begeleiden of de gynaecoloog, kan het fijn zijn om jullie wensen en verwachtingen ook zélf op papier te zetten voor het ziekenhuis. Dit kan in de vorm van een bevalplan. Er zijn online meerdere formats te vinden, kijk wat aansluit bij jullie visie en behoefte.

Voor de baby:

  • Wikkeldoek, in de winter evt een voetenzak tegen de kou buiten 
  • Maxi Cosi
  • Jasje 
  • Twee setjes kleding, bestaande uit: drie mutsen, waaronder één die vies mag worden. Twee pakjes/ kleding setjes. Twee lange mouw rompers en Twee paar sokjes. 
  • Cordring als je deze wenst, navelklemmen zijn voldoende in het ziekenhuis aanwezig.

Let op! Luiers, kunstvoeding en flessen hoef je NIET mee te nemen. In alle ziekenhuizen krijg je luiers van Pampers en kunstvoeding van Nutricia. Als je hierin andere wensen hebt kun je ze natuurlijk wel meenemen. Voor mama:

  • Set schone comfortabele kleding voor vertrek naar huis
  • Oude top/ nachthemd voor de bevalling
  • Dikke sokken
  • Dextro
  • Labello
  • Grote onderbroeken voor na de bevalling
  • Extra pyjama voor als je een nachtje moet blijven
  • Voedingsbh/ sport bh bij kunstvoeding
  • Tandenborstel en tandpasta, ook voor papa
  • Douche gel die je lekker vind, shampoo gebruiken we niet. Haren wassen kost vaak teveel energie als je net bent bevallen.
  • Haar borstel en elastiekjes
  • Deo
  • Slippers 
 

Let op! Kraamverband is voldoende in het ziekenhuis aanwezig!

Voor papa:

  • Snack voor tijdens de bevalling
  • Schoon shirt
  • Schone onderbroek voor geval hij ook een nachtje blijft slapen 
  • Deo

Overig:

  • Foto camera met voldoende opslag
  • Oplaad kabels
  • €2,- munt voor rolstoel
  • Ziekenhuis pas
  • Paspoort/ ID

Wij bespreken met jou de opties waar je kunt bevallen. Zolang je gezond en ongecompliceerd zwanger bent, heb je alle opties openstaan. Je kunt dan kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Wij werken vooral samen met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Hagaziekenhuis in Zoetermeer, voorheen bekend als het Langeland Ziekenhuis, en het IJsselland ziekenhuis in Capelle a/d IJssel.

Ja, zolang je bij ons bevalt en er geen complicaties of risicofactoren zijn kun je in bad bevallen. Wij begeleiden zeer regelmatig badbevallingen. Ook verhuren we baden aan onze cliënten. Heb je interesse in een bevalbad van ons, vraag hier naar op het spreekuur of neem telefonisch contact met ons op. In het Hagaziekenhuis in Zoetermeer is er ook de mogelijkheid om medisch in bad te bevallen. In het Groene Hart Ziekenhuis zijn er twee kamers met een stenen ligbad. Ook hierin mag je bevallen, dit kan wel iets krapper zijn. Het IJsselland ziekenhuis heeft één kamer met een ingebouwd bevalbad.

De hielprik is een bloedafname die we uitvoeren in de kraamweek. Hierbij prikken we jullie baby in de hiel en vangen we druppels bloed op om deze te onderzoeken op 26 ernstige, maar zeldzame ziektes. Dit gaat om ziekten van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste van deze ziektes zijn erfelijk. Jullie ontvangen de uitslag van dit onderzoek binnen 6 weken. De hielprik is een gratis test. Eventuele kosten van vervolgonderzoek vallen onder de zorgverzekering. De hielprik is niet verplicht, wel raden we sterk aan om dit onderzoek uit te laten voeren

In deze regio voeren wij als verloskundigen de hielprik uit. Dit doen we gewoon bij jullie thuis.

In de meeste gevallen voeren we de hielprik uit op dag vier in de kraamweek. De baby moet minimaal 72 uur oud zijn voor dit onderzoek. 

Een nacontrole is een afspraak zes weken na de bevalling. Hierbij bespreken we hoe het met jou en je baby gaat en tegen welke vragen jullie aanlopen. Daarnaast blikken we terug op de zwangerschap en de bevalling en kijken we hoe je hersteld bent. Ook kunnen we je bloeddruk, ijzergehalte, hechtingen en eventuele diastase beoordelen mocht hier een indicatie voor zijn.

We plannen de nacontrole zes weken na de bevalling, bij voorkeur bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid. We maken de afspraak voor de nacontrole aan het eind van je kraambed. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan bespreken we in de kraamweek of je een nacontrole in het ziekenhuis gepland hebt staan en of je behoefte hebt aan een nacontrole bij ons.

Nee, wij plaatsen geen spiralen. We willen dit in de toekomst wel gaan doen. Hiervoor kun je nu nog terecht bij de huisarts, gynaecoloog of bij een collega-verloskundigenpraktijk.

Scroll naar boven