Zwangerschap

zwangerschap
Zwanger zijn

Gefeliciteerd!
Je bent zwanger

Wij begeleiden graag jouw zwangerschap: van het prille begin, je bevalling en de kraamtijd. Ons werkgebied bestaat uit Moerkapelle en Zevenhuizen en omstreken, goed bereikbaar vanuit het Koningskwartier en de Jonge Veenen. Positieve test en wil je graag kennismaken? Vul dan ons aanmeldformulier in. Wij bellen je voor een afspraak en hebben dan gelijk je gegevens bij de hand. 

Vitamines

Tip! Start al vanaf je zwangerschapswens met het slikken van vitaminen en foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap. Van nature zit foliumzuur (of vitamine B11) in bananen, sinaasappels, peulvruchten, gist, meld en groene bladgroente. Het is lastig om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid uit alleen voeding te halen, daarom adviseren we je een dagelijkse dosering van 0,4-0,5mg tot de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur koop je zonder recept bij drogist of apotheek.

Vitamine D

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks uit voorzorg 10 microgram vitamine D extra in te nemen. Je lichaam maakt dit aan, maar tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk voor jou én je baby. Naast het bijslikken van vitamine D, is het ook goed om tijdens de zwangerschap vette vis, margarine en ei te eten. Ook calcium – dat zit onder andere in yoghurt, melk en kaas – is belangrijk om dagelijks te nemen. Wij prikken standaard aan het begin van de zwangerschap bloed om onder andere het vitamine D gehalte vast te stellen. Zo kunnen wij jou een persoonlijk advies geven met betrekking tot het innemen van supplementen.

De controles

8 weken: eerste echo en counseling

Als je zwanger bent, krijg je rond de acht weken je eerste echo. Tijdens die echo wordt vastgesteld of er een kloppend hartje zichtbaar is, of de zwangerschap in je baarmoeder zit en hoe ver je zwanger bent. Je gaat hiervoor naar onze spreekuurlocatie in Moerkapelle. Tijdens  deze echo zie je altijd een verloskundige uit ons team. Wij vinden het fijn je al vanaf vroeg in de zwangerschap persoonlijk te spreken, zo ontstaat extra ruimte voor vragen/ onzekerheden. Daarnaast bieden wij informatie en/ of beantwoorden vragen met betrekking tot de prenatale screening. Mocht er sprake zijn van een miskraam, dan vinden wij het belangrijk hier tijd en aandacht voor te hebben.

11 weken: termijnecho en kennismaking

Rond de tien/ elf weken zwangerschap, kom je opnieuw langs op onze spreekuurlocatie in Moerkapelle bij de verloskundige voor een echo! De termijnecho bepaalt voor de rest van de zwangerschap je uitgerekende datum.

Als dit voor jullie prettig uitkomt, proberen wij de termijnecho en de kennismaking te combineren. We maken graag tijd voor je, daarom duurt deze afspraak langer (60 minuten) dan een standaard controle. We bespreken je medische voorgeschiedenis, meten de bloeddruk, bespreken eventuele eerdere zwangerschappen. Aan de hand van alle informatie maken we een plan, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met jouw/ jullie persoonlijke wensen.

Reguliere controles

Na de kennismaking kom je iedere vier weken langs op onze spreekuurlocaties in Moerkapelle of Zevenhuizen. We meten je bloeddruk, bekijken de groei van je kindje en luisteren naar het hartje. Je wordt gewogen en we staan stil bij vragen die je op dat moment hebt.

Soms is vier weken te lang en zien we elkaar vaker om bijvoorbeeld het hartje te luisteren. Met name tijdens het eerste trimester kun je erg onzeker zijn door klachten, het nog niet voelen bewegen van het kindje of doordat je hiervoor een miskraam hebt gehad, waardoor het lastiger is deze zwangerschap vol vertrouwen te beleven. Wij zijn er graag voor jou!

Hoe verder in je zwangerschap je bent, hoe vaker we elkaar zien. Vanaf 24 weken kom je iedere drie weken op controle. Na 33 weken zien we je iedere twee weken. Als vanaf 37 weken de laatste loodjes écht in zicht zijn, kom je wekelijks bij ons langs. Vanaf 41 weken zien we elkaar om de dag om jou en je kindje extra in de gaten te houden. Als het in de laatste periode moeilijk wordt om langs te komen, dan komen we gewoon bij jou thuis langs.

Bloedonderzoek

Bij de intake geven wij een lab formulier mee voor het reguliere zwangeren bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek spoort mogelijke complicaties in de zwangerschap op. Het bloedonderzoek vindt plaats in een van de prikposten van het GHZ dit kan in Gouda of bij jou in de buurt. Hier wordt bepaald wat je bloedgroep is, of je antistoffen in je bloed hebt tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt en of je besmet bent met één van de infectieziekten hepatitis B, hiv of syfilis. Ook meten zij het glucose-, ijzer- en vitamine D gehalte. Het onderzoek gaat af van je eigen risico. Als verder onderzoek nodig is, dan hoor je dat.

Borstvoeding

Wil je graag borstvoeding geven of twijfel je nog? Is het de vorige keer niet vanzelf gegaan of vind je het lastig je grenzen aan te geven. Rond de 20 weken bieden wij altijd een extra lange controle aan om hier verder op in te gaan, informatie te bieden en/ of een plan met jou te maken voor de kraamtijd.

Wil je meer weten over borstvoeding? Ga dan naar de informatie avonden van Nel Veenman! Zij is vrijwilligster bij borstvoedingsorganisatie ‘La Leche League’ en bezit hele waardevolle tips die ze graag met jou/ jullie deelt. Benieuwd? Je kunt haar bereiken op Tel: 0182 619964, e-mail: nelveenman@borstvoeding.nl of vraag ons voor meer informatie.

Bevalwensen

Waar wil je bevallen? Wie is erbij? Volg je een cursus of heb je al ervaring? Elke zwangerschap bereid je je opnieuw voor op je bevalling. Voor de een is het de eerste keer, bereid zich voor met cursussen of laat het op zich af komen. Vrouwen die al eerder bevallen zijn, nemen die ervaring mee. Deze ervaring kan vertrouwen geven of je juist zorgen baren. Om jou zo goed mogelijk te helpen een plan te maken voor deze bevalling komen wij rond 30 weken voor de controle bij jou thuis en bespreken samen met jou en je partner je bevalwensen. Voor de een kan het heel uitgebreid zijn en voor de ander kort. Wat bij jou past is goed!

Heb je interesse in meer informatie over bevallen? Meld je dan telefonisch, via whats app, per mail of op het spreekuur aan voor onze voorlichtingsavond!

Cursussen

Puur pijn en partner, beval avond gegeven op de praktijk door ons

Joyce van Remmerswaal, de nuchtere bevalcursus ook online

Scroll naar boven